Isoja ja pieniä putkiremontteja

Elämä on yhtä putkiremonttia. Siltä on tuntunut tänä poikkeuksellisena keväänä, kun kaikki muu on ollut pysähdyksissä, mutta taloyhtiön putkiremontti etenee suunnitelmien mukaan saavuttaen pian omankin asuntoni linjan. Eikä siinä vielä kaikki! Nimittäin perintönä saamani rintamamiestalonkin putkisto oli uusimisen tarpeessa, ja se oli järkevää tehdä nyt asukkaiden vaihtuessa. Ainoa vaan, että asia putkahti mieleen vasta, kun vuokrasopimus oli jo tehty ja muutto sovittu jo muutaman viikon päähän.

Omakotitalon vesijohtojen uusiminen on onneksi huomattavasti yksinkertaisempaa kuin sadan asunnon taloyhtiössä, jossa projektia suunniteltiin vuosia. Itse työ vei vaan kolmisen päivää, eikä vesikatkoa ollut kuin yhtenä päivänä. Vesijohtojen uusimisen lisäksi viemäriputkien kunto tarkastettiin kuvaamalla ja todettiin toimivaksi.

Vanha varaaja oli sijoitettu keittiöön. Uudelle oli onneksi tilaa kellarissa vesimittarin vieressä.

Lämmin vesi oli poissa hieman pidempään, koska samalla vesivaraajan sähkötöiden asennusta ei saatu aivan samalle päivälle. Vanha vesivaraaja oli jo iäkäs ja onnettoman pieni kokonaisen perheen tarpeisiin. Vanha varaaja oli myös asennettu hieman arveluttavalla tavalla keittiöön, ja uusi saatiin sovitettua järkevämmin kellariin, josta mahdolliset vuodot eivät pääse aiheuttamaan suurempia vaurioita.

LVI-järjestelmän lisäksi vanhassa talossa kannattaa tarkastaa muutkin tavallisimmat kosteuteen liittyvät vaaranpaikat:

 1. Katto
 2. Kellari
 3. Vesieristykset

 1. Kunnossa oleva vesikatto säästää monelta murheelta. Ullakkotiloissa vuodot voi havaita, ennen kuin ne ehtivät pidemmälle. Epämääräiset läikät sisäkatossa kielivät vuodoista, mutta ne voivat olla myös vanhojen, jo korjattujen vahinkojen jälkiä.

2. Kellaritiloihin kulkeutuu maaperän kosteutta, jos seiniä ei ole tehokkaasti eristetty. Olennaista on huolehtia, että kosteus kulkeutuu myös pois lattiakaivon tai -kanavan kautta. Kellarissa tulisi olla tuuletusluukkuja, jotka voi avata kesäkaudeksi.

3. Kosteissa tiloissa ja vesialtaiden läheisyydessä on tarkistettava, että vedellä ei ole kulkureittiä esimerkiksi allaskaapin alle tai seinärakenteisiin, joissa vesi voi jäädä muhimaan. Vettä eristävien pintojen tulee olla ehjät ja silikonieristeet on uusittava tarpeen mukaan.

Hieman lisätyötä ilmeni vielä yläkertaan sijoitetun suihkutilan osalta, koska muovimatto oli rikki. Omatekoisen paikan ja vähäisen käytön vuoksi vesivahinkoa ei kuitenkaan ollut tapahtunut. Pinnat uusitaan ja samalla tila siistiytyy.

Muutaman viikon työ tuo lisää asumismukavuutta vuosiksi eteenpäin. Seuraavana kunnostuskohteena on luultavasti julkisivu…

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

10 vastausta artikkeliin “Isoja ja pieniä putkiremontteja

 1. Kiitos selkeästä ja informoivasta blogipostauksestasi! Oman talomme putket on juuri tarkastettu putkistokuvauskameralla ja niiden remonttiin ryhdytään pian. Kuten sanoit, on useamman asunnon taloyhtiön saneeraus aikamoista suunnittelemista, joten hetki vielä kestää ennen kuin päästään tositoimiin.

  Liked by 1 henkilö

 2. Puolisoni kanssa hankimme vanhan omakotitalon Ylöjärveltä. Meidän olisi tarkoitus aloitella putkiremonttia pian, jotta talo olisi ennen talvea muuttovalmis. Olipas nopea projekti jos hoitui kolmessa päivässä!

  Liked by 1 henkilö

 3. Tyttäreni perheineen ostivat muutama vuosi sitten vanhan talon Kouvolan suunnalta. Nyt on alkaneet putket reistailla ja viime talvena jäätyivätkin pahasti, joten putkistohuolto on edessä. Kehotin heitä myös tarkastamaan samalla tuon vesivaraajan kun heilläkin on ollut ongelmia lämpimän veden kanssa.

  Tykkää

 4. Nuo putkiremontit ovat kyllä rankkoja. Itse muutin muutama vuosi sitten vanhaan rintamamiestaloon täällä Vaasassa ja muutamaan kertaan on joutunut putkimiehen soittamaan, verran vanhat putket on kyseessä. Pitäisi varmaan kattokin pian tarkastuttaa, sillä se alkaa näyttää siltä, että vuotokohtia saattaa pian syntyä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Itselläkin on aika monta putkiremonttia takana niin omakotitalossa kuin taloyhtiössäkin. Onneksi on tullut vältyttyä pahemmilta vesivahingoilta. Muutama vuosi sitten lähialueen prosessiputkistot oli päässeet vuotamaan ja naapuruston maaperän alle oli päässyt aika paljon vettä. Onneksi vahinko saatin nopeasti korjattua eikä tarvinnut lähteä evakkoon.

  Liked by 1 henkilö

 6. Itsellä alkaa myös pian ensimmäiset LVI työt täällä Jyväskylässä. Remontoin vanhaa taloa, jossa kaikki putket, vesivaraaja sun muut ovat jo aikansa eläneet ja menevät vaihtoon. Jännityksellä odotan projektin etenemistä. Tsemppiä teille julkisivun kunnostukseen!

  Liked by 1 henkilö

 7. Tuttua puuhaa! Meillä on talo rakenteilla ja seuraavana edessä putkistosuunnittelu. Edellisessä kodissamme myös tehtiin laaja putkiremontti muutama vuosi sitten, aikamoista härdelliähän se on. Mutta tärkeää, että putkien ja vesijohtojen kunnosta huolehditaan että vedenlaatu säilyy.

  Tykkää

 8. Jouduitko miettimään putkiremontin yhteydessä viemäriputkien uusimista? Oletko likakaivon tyhjennyksen jättänyt vuokralaisten huolenaiheeksi? Meillä rintamamiestalo mikä olisi myös menossa vuokralle täällä Valkealassa. Rintamamiestalossa riittää aina huolenaiheita ja hoidettavaa 🙂

  Tykkää

 9. Ystävämme ovat myös ostaneet vanhan omakotitalon, jossa olisi korjausrakentaminen edessä. Ainakin julkisivunsaneeraus olisi sielläkin tarpeen, mutta he miettivät myös lämmitysjärjestelmän uusimista samalla kerralla ja arviossa voi tosiaan löytyä muutakin remontti tarvetta. Hyvä pointti, että omakotitaloissa putkiremontti on huomattavasti yksinkertaisempi ja nopeampi prosessi kuin kerrostalossa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s