Kotiseutumatkalla Vantaalla

Piipahdin lapsuuden maisemissa. Lapsena en tiennyt, että alueelta löytyy esimerkiksi rakennushistoriallisesti arvokas rivitalojen alue, suunnittelijoina Bengt Lundsten ja Kaija ja Heikki Siren.

Korkeimpaan suojeluluokkaan A1 on nostettu arkkitehti Bengt Lundstenin suunnittelemat Koivumäentie 29:n rivitalot (1970). Kaksikerroksisten rakennusten väritys on lämminhenkinen ja ne ovat säilyneet ulkoasultaan lähes alkuperäisinä. Alue jatkuu Koivumäentie 23:ssa, joka tehtyjen julkisivumuutosten takia sai suojeluluokakseen A2. Lundsten tunnetaan erityisesti Jyväskylän Kortepohjan alueesta, jota pidetään merkittävänä kehitysaskeleena koko myöhemmälle korttelipihoihin perustuvalle lähiösuunnittelulle. Koivumäentien taloissa on nähtävissä selvää samankaltaisuutta Kortepohjan kanssa.

Itse asuin kerrostalossa pihalla, joka esitellään asemakaavan muutokseen liittyvässä suunnitelmassa seuraavasti:

”Keksitalot”: Koivumäentien länsipuolella sijaitsee kolme historiallisesti mielenkiintoista asuintaloa, jotka valmistuivat vuonna 1956. Vielä 1960-luvun alkupuolella talot nököttivät itsekseen korkean Koivumäenkallion juurella, sen itäpuolella, muuten aukean ja tyhjän pellon laidalla. Oy Fazer Ab rakennutti ”keksitalot” henkilökuntansa työsuhdeasunnoiksi.

Rakennukset ovat Vantaan ensimmäisiä asuinkerrostaloja ja ne on nimetty kolmen silloin valmistetun Fazerin keksin mukaan. Joka rakennuksen päätyä koristi näkyvällä paikalla keksin mukaan nimetyn rakennuksen keksimuotoinen kohokuva. Siro-rakennus oli alun perin väriltään vaaleankeltainen, Marie vaaleanpunainen ja Onni ruskeahko. Oy Fazer Ab myi myöhemmin asunnot asukkaiden lunastettaviksi osakehuoneistoiksi. Rakennuksissa ei enää ole keksikuvia eikä niille tunnusomaisia värejäkään.

(Asemakaavamuutoksessa läheiselle peltoalueelle suunnitellaan asuintaloja. Suunnitelma päivätty 7.4.2014.)

  • Vaaralassa on myös persoonallinen kirkkorakennus, jota esittelen täällä.

 


Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned


 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s