Missä pienet rivitaloasunnot?

En ole koskaan asunut rivitalossa. Nykyistä asuintaloani, 1930-luvun lopulla rakennettua, kaksikerroksista puutaloa en laske rivitaloksi vaikka se joissain tapauksissa sellaiseksi luokitellaankin. Ensinnäkin, ainakin täällä Turussa tämäntyyppisiä taloja kutsutaan yleisesti ”puutaloiksi”. Kaikki tietävät, että puutalo ei ole mikä tahansa puusta rakennettu talo, vaan juuri sellainen idyllinen 1900-luvun alkupuolen talo mielikuvituksekkaasti lukemattomin eri tavoin laajennettuine asuntoineen. Toiseksi, myös tilastokeskuksen käytämän määrittelyn mukaan rakennus, jossa päällekkäin sijaitsee erillisiä asuntoja tai niiden osia, on pienkerrostalo.
En ole siis koskaan asunut rivitalossa, enkä erityisemmin ole halunnutkaan. Viime vuosina olen kuitenkin tuntenut viehätystä tietyntyyppisiä rivareita kohtaan. Sellaisten simppelillä tavalla kodikkaiden, konstailemattomien. Asuntoilmoituksissa, joita katselen vain huvikseni, katseeni etsiytyy usein juuri rivitalojen osastoon. Olenpa jonain kiireettömänä kesäpäivänä käynyt asuntoesittelyssäkin. Ihan huvikseni, tietenkin.
Mikä tahansa ei käy. Pitäisi olla 1960-70-luvulta, sopivasti ajan hampaan syömä mutta ryhdikäs, kohtuullisen matkan päässä keskustasta ja samalla suunnalla kuin nykyinen kotini. Liian iso ei saa olla, 3 huonetta riittäisi. Siinäpä se; valtaosa myynnissä olevista rivitaloasunnoista on suuria, 4-5 huoneen asuntoja. Kolmioita on jonkin verran, mutta kaksio on jo harvinaisuus. Myös uudet rivitaloasunnot ovat ylensä huomattavan suuria.

rivareita10

Pikkupaikkakunnilta löytyisi kyllä rivitalokaksioita. Tämä selittyy sillä, että maaseutukunnissa rivitalon rooli on  toisenlainen kuin kaupunkimaisilla alueilla. Kaupungeissa rivitaloasukkaat ovat leimallisesti kouluttautuneita ja varakkaita. Maaseudulla tällaista asetelmaa ei ole. Kun kerrostaloasuntojen osuus on vähäinen, sijoittuu rivitaloihin kohtuuhintaisia vuokra- ja osakehuoneistoja.

Nykyisin yhä useampi elää yksin  ja lapsettomien pariskuntien määrä nousee. Asumisen laatuun ollaan halukkaita sijoittamaan. Olisiko mahdollista rakentaa myös kaupunkialueille enemmän pienehköjä rivitaloasuntoja?

rivareita11
Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s