Vielä kerran Ehojoki

… ja Turun rumin rakennus.

Kyllä, Aarne Ehojoen suunnittelema Kelan rakennus on nyt ”virallisesti” julistettu Turun rumimmaksi rakennukseksi – paikallislehti Turkulaisen äänestyksessä. Ymmärrän yskän. Olenpa saattanut itsekin sanoa rakennusta joskus… mmm… vähemmän kauniiksi.

Mutta – pakko todeta, että viime vuosina olen alkanut tuntea jonkinlaista viehätystä tätä sinapinkeltaista möhköä kohtaan. Onhan tuo väri aika uniikki, ja oikeastaan lempivärinikin (ainakin muissa yhteyksissä). Julkisivujen lasitetut klinkkerilaatat ovat kieltämättä hienot, ne kuuluisat Alvar Aallon suunnittelemat.
Kaunis ei ehkä ole sopiva sana kuvaamaan tätä muutama vuosi sitten kaavalla suojeltua rakennusta. Turun maakuntamuseon luonnehdinnan mukaan ”talon julkisivut puhuttelevat edelleen suljetulla ja ankaralla muotokielellään”Sanottaisiinko vaikka omintakeinen, huomattava,  ja mitä niitä nyt olisi. Ristiriitaisia tunteita herättävä selvästikin.

Kauneuskilpailuissa ei kovin hyvin ole pärjännyt myöskään Turun virastotalo. Siitä ehkä ensi kerralla…


Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Yksi vastaus artikkeliiin “Vielä kerran Ehojoki

  1. Tuo pintalaatta on tosiaan pienessä mittakaavassa kaunis, mutta isossa rakennuksessa alkaa näyttää sinappikuorrutetulta. Se mikä toimii tehosteena, ei välttämättä toimi laajana pintana!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s