Facade Goes Fashion: Helsinki Dresses by Anne Mustarastas

Vuosi sitten Helsinki Design Weekin ohjelmistossa oli näyttely, jonka idea on hyvin lähellä Facafe Goes Fashion -teemaa. Muotoilija ja puvustaja Anne Mustarastas toteutti sarjan Helsinki-asuja, joiden esikuvana on erityylisiä helsinkiläisiä rakennuksia. Puvut on toteutettu upean kekseliäästi ja arkkitehtoniset yksityiskohdat ovat selvästi tunnistettavissa. Asut olivat äskettäin esillä Tampereella Suomen kädentaidot -messuilla. Messujen sivuilla Anne Mustarastas kertoo aikovansa jatkaa teeman parissa vielä joskus. Odottelen mielenkiinnolla!
Näyttelyn aikoihin oma blogini ei ollut vielä käynnistynyt, mutta idea kyti ja kuviakin oli kokeilumielellä otettu. Oli jännää ja vähän yllättävää huomata, että joku muukin on keksinyt yhdistää arkkitehtuurin ja vaatetuksen. Toteutuksen tapa onkin sitten aivan erilainen, sillä Helsinki-asut ovat uniikkeja taideteoksia kun taas itse käytän valmiita vaatekappaleita, vanhoja ja uusia.
Aluksi mielessäni oli ainoastaan postaukset, joissa esiinnyn itse arkkitehtuuriasussa. Tällainen blogi päivittyisi kovin harvoin, koska vaatteiden löytäminen on työlästä, kustannuksista puhumattakaan. Siksi käytän myös verkkokauppojen kuvamateriaalia – luvalla, tietenkin. Tavoitteenani ei ole tarkasti toistaa yksityiskohtia, vaan löytää yhtäläisyys yleisvaikutelmasta, pinnasta ja muodosta. Toisinaan postaukseen riittää yksi osuva yksityiskohta, joskus niitä on useita. Löytämisen ilo on aina yhtä palkitsevaa. En tiedä, tarvitaanko jonkinlainen häiriö, jotta tästä aiheesta jaksaa aina vaan innostua…

Kampin kappeli -asu

.


Kermakakkumainen Uudenmaankatu 17 / Annankatu 12 sisältää muita pukuja enemmän asumista kuvaavia yksityiskohtia. Esikuva on vuodelta 1898.

Keskiajan tyyliseen pukuun löytyi sopiva visuaalinen aihe Perämiehenkatu 7:stä (1908).

Ihastuttavaa 1920-luvun tyyliä nähdään puvussa, joka ilmentää jugentyylisen Annankatu 9:n (1904) muotokieltä.

Samalta vuodelta ovat suloiseen viittaan päätyneet näyttävät koristeet osoitteessa Liisankatu 16.

Tuoreinta rakennuskantaa edustaa Kampin kappeli (2012). Moderni ja tyylikäs asu on näyttelyn oma suosikkini.

  • Facade Goes Fashion -teema  etsii ja löytää yhtymäkohtia arkkitehtuurin ja muodin välillä. Joskus sulaudun julkisivuun itse. Myös muunlaiset sulautumiset ovat mahdollisia. Postaukset löydät omasta kategoriastaan. Facade Goes Fashion on myös itsenäinen blogi osoitteessa  www.facadegoesfashion.blogspot.com.

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s