Piparkakkukerrostalo: Raision Keskuslähiö

Perinteinen arkkitehtuuripiparitalo on rakennettu. Vuosi oli jälleen vaisu arkkitehtuurimatkailun kannalta, ja karttasovellus esitti useina kuukausina kohokohdikseni Raision. Raision maamerkki, vuonna 1974 rakennettu As Oy Raision Keskuslähiö, oli selvä valinta pipariprojektiin, sillä valokuvasin sitä kesän aikana ahkerasti eräseen toiseen projektiin. Olli Vahteran suunnittelema talo on pääosassa myös videolla, jossa pohdin arkisen rakennetun ympäristön esteettistä kokemista.

Piparirakentamisessa otan taiteellisia vapauksia, ja esimerkiksi mittasuhteet vedin täysin hatusta. Tiettyjä yksityiskohtia haluan kuitenkin esittää. Tornitalon päädyssä huomioni on kiinnittynyt seinän yläosassa olevaan kolmeen, ilmeisesti korjauksen jäljiltä vaaleampaan alueeseen. Kaukaa katsottuna alueet näyttävät ikkunaheijastuksilta, ja tätä aluksi hetken ihmettelin, koska lähellä ei noin korkealla ole mitään, mistä heijastus voisi syntyä.

Rakennushankkeissa budjetti voi ylittyä ja materiaalia kulua laskettua enemmän. Olin varautunut tähän leipomalla pari ylimääräistä elementtiä varalle. Lisäpalalla olikin käyttöä, kun toisen päädyn ja katon väliin jäi ammottava aukko. Veistin palan sopivan muotoiseksi, ja hyvä tuli.

Nolla tapaturmaa -periaatekaan ei tässä hankkeessa toteutunut, sillä kuuma sokeri poltti rakentajan sormeen ikävän rakkulan!

Lopuksi: On meillä perinteisempääkin piparkakkutyyliä.

Hauskaa joulua!

Kuvat: Päivi Leinonen, jos muuta ei mainita | Photos: Päivi Leinonen, if not mentioned

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s